Коли в якомусь місті відкривається новий торговий центр, супермаркет чи інший торговий заклад, то звичайно в перші кілька днів вони проводять різні розпродажі, суперакції і т.д. Оскільки споживачі в більшості своїй дуже люблять знижки та подарунки, то торгові зали звичайно переповнені покупцями. І такий ажіотаж - це ідеальне середовище для тих, хто віддає перевагу промишляти крадіжками. Скільки товару може пропасти з полиць магазину в такому натовпі і уявити собі складно , адже охорона просто не може впоратися з таким напливом покупців, стежачи за кожним з них. І тут на допомогу власникам торгових закладів прийде охоронна система відеоспостереження, основне призначення якої полягає в запобіганні розкрадання товарів та іншого майна торгової точки.

Керівники торгових точок зазвичай вважають, що найголовніше - це встановити відеокамери на вході/виході з залу, а також в тих місцях, де знаходиться особливо дорогий товар. Решта ж зон або зовсім не перебуває під спостереженням, або там коштує 1-2 камери, які фізично не можуть охопити всю площу кожної з них. Робиться це з метою економії грошей на встановлення системи відеоспостереження в магазині, проте у результаті доводиться втрачати більше, ніж вдалося заощадити. Справа в тому, що таке розташування камер робить роботу всієї системи відеоспостереження просто неефективною. Скажемо навіть по-іншому - можна було і зовсім не встановлювати таку відеосистему, оскільки користі в ній практично немає - ті , хто йде в магазин з метою - піти звідти з неоплаченою покупкою дуже добре знають, як обійти систему спостереження, яка не охоплює зал повністю.

Отже, фахівці рекомендують встановлювати камери в таких місцях, як:

  • - торговий зал (якщо великий, то кілька камери по периметру );
  • - задній і евакуаційний вихід;
  • - рампи і платформи вантаження;
  • - склад, де знаходитися товар, а також комори;
  • - каса (камера для охоплення не тільки каси, а й поза касової зони);
  • - прилегла до магазину територія.

Якою би дивною не здалася вам ще одна рекомендація, але прислухатися до неї варто - встановлюйте камери навіть у місці викиду сміття. Справа в тому , що в практиці вже були інциденти, коли товар виносився разом із сміттям, а потім передавався стороннім особам прямо на звалищі.

МІСЦЕ ДЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО ПОСТАВИТИ КАМЕРУ

Багато хто забуває ще про одне місце, де потрібно обов'язково встановити камеру спостереження - це вхід в кімнату охорони, де перебувають не тільки самі охоронці, але монітори спостереження, реєстратори, пульти управління та інше охоронне обладнання.

Крім того, є ще кілька зон, які бажано охопити мережею відеокамер:

  • - комірки камер зберігання;
  • - зона, де розташовані банкомати, автомати тощо;
  • - входи в адміністративні та побутові приміщення;
  • - зона, де зазвичай викладаються дрібні товари, наприклад, ті ж компакт -диски, флешки, друковані видання, цукерки, стіки кави і т.д. , в залежності від спеціалізації самого магазину.

Крім того, фахівці рекомендують використовувати камери великого розміру, які відразу будуть замітні відвідувачам, і стануть стримуючим фактором для тих, хто має погану звичку виносити з магазинів неоплачені товари. Також з цією метою в торговому залі можна встановити великий монітор, який наочно продемонструє кожному відвідувачу можливості вашої відеосистеми. Правильно буде вибирати відеокамери, які мають настройку передачі чіткої картинки крупним планом. Це дасть можливість ідентифікації підозрілих осіб та осіб порушників. Відмінним рішенням профілактики правопорушень стануть таблички з попередженням про те, що в залі працює система відеоспостереження.